(Starý) Račan

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

„Keď hlavica začne prudko padať a pocítiš odstredivú silu, nemáš náladu na machrovanie.“

Ivan Žitný, Karlskrona, Sweden, o cestovaní a poznávaní, o dojmoch z Niagara Falls a z Floridy
Prvý Predošlý Ďalší Posledný
Rád poznávam nové miesta a ľudí, nové jedlá, je to vnútorný motor, čo ma ženie dopredu. Nerád som zavretý v rezervácii, cestovanie a poznávanie je pre mňa o slobode. Pravdaže, slobodu každý chápe inak, no je to vec, čo sa nedá kúpiť ani zaplatiť.
 
Intezívne prežívam štart lietadla. Akcelerácia mi dáva adrealín do pohybu, tak isto jazda rýchlou loďou. A keď vidím niečo ohromne silné v prírode, tak ma to zaujme.
 
Keď som sa rozhodol prijať Lojzovo pozvanie do Kanady, povedal som mojej, že ideme, a keď už budeme tam, tak vycestujeme aj do USA.
 
Našiel som lacné letenky, nebol to priamy let, z Kodane sme leteli najprv do Keflaviku, zobrali tam pár ľudí a pokračovali sme cez Montreal do Toronta.
 Toronto
 
Lojzo nás čakal na letisku a vydali sme sa autom k nim do Londonu. V tejto juhovýchodnej časti Kanady, čo bola dakedy anglická, sú stejné mená a názvy ako v Anglicku. Keby nebolo tej svojráznej krajiny, tak podľa názvov miest si myslím, že sme v Európe.
 
Cez deň sme podnikali menšie výlety do okolia, raz večer sme boli v krčme, čo mal jeden, myslím, že bol z Krasňan. To bolo skoro jak v račanskom Pekle, len čistejšie, inak dobre zadymené a voľná atmosféra - príma pivo, aj fľaška borovičky sa našla...
 
Koncom tyždňa sme išli pozrieť Niagara Falls.
 Niagara Falls
 
Niagara je prírodná hranica s USA, už zďaleka je vidieť veľký mrak, čo je rozprášená voda, ktorá ťa premáča, a vyzerá ako mračno. Hluk je tiež počuť, ako voda duní pri dopade, kaskády sa stále menia, vidíš tú ohromnú silu, čo príroda demonštruje. Človek si uvedomí, akí sme malí a zároveň máš zvláštny pocit pri pohľade na tento div a krásu.

Je to úchvatný pohľad, samotná rieka je široká a vravia, že dosť plytká a našlo sa dosť dobrodruhov, čo skúšali zdolať to v sude, v miestnom múzeu tam o jednom píšu. Myslím, že dva pokusy štastlivo prežil a po treťom ho už ani nenašli...

Je tam veľa vyhliadkových plošín s fantastickým vyhľadom a s ďalekohľadmi. Veľmi ma zaujala loď, tá má sklené steny aj časť podlahy a ide vlastne až za tú padajúcu vodu, tam je dosť veľký priestor medzi skalou a vodou. Musím povedať, že je tam pre turistov všetko, perfektné služby, nič nie je nemožné.

Pôvodne sme chceli ísť ďalej do NY, ale za ten deň sme tam premrzli, bolo to skoro na jar, tak nás prešla chuť a ostali sme tam a zahrievali sa dobrou domácou whisky.

U Lojza sme strávili týždeň, potom sme pokračovali na Floridu.
 Florida
 
Florida je zvláštna krajina, hustá vegetácia, veľa vody, močariny.
 
Navštívili sme tam povestný autodrom v Daytona Beach, Walt Disney world a Sea world v Orlande, čo bolo skutočne niečo extra - obrovské morské akvárium, kde ideš paralelne s dnom a celá stena je zo skla, výborná je show s delfínmi. 
 
Pred cestou na Floridu som si stiahol niečo o vesmírnych letoch. NASA má dobré informácie, prístupné pre verejnosť, a vyhrabal som tam zaujimave fakty. Urobil som si dvojdňový výlet na Cap Canaveral. Je tam fantastická expozícia so všetkým, čo poslali hore, tak som chodil a slintal od vytrženia. Raketu Saturnus tam mali ležiacu aj stojacu, je vysoká 110 m, asi 32 poschodí. Môžeš si tam pozrieť aj filmy natočené vo vesmíre.
 
Kennedy Space Center Raketa Saturn Shuttle
 
V Space center som absolvoval simulovaný let do vesmíru. Virtuálne efekty sú skvelé, ozaj som mal pocit, že sa rútime vesmírom, okolo lietajú meteority, kurz je takmer vždy kolízia, ale potom sa o vlások miniete, okolo je tma, proste stoji to za to. Keď hlavica začne prudko padať a pocítiš odstredivú silu, nemáš náladu na machrovanie.
  
Hemingwayova krčmaPosledný výbežok na Floride sa volá Key West, je to asi hodina jazdy z Miami, posledný úsek sa volá (myslím) overseas road a potom už len plávať. Na Key West je bar, kde Hemigway bol denným hosťom.
 
Na Floride sme boli začiatkom apríla, voda mala tak asi 17 st. C, ľudia sa vtedy radšej kúpu vo swimning pooloch, v oceáne je to slabšie. Ja som si zvykol na chladnejšiu vodu v Balticu, tak som neváhal, no a ľudia, čo sa špacírovali po pláži v jogging-dresoch, sa zhŕkli a pozerali, čo je to za cvokov, čo sa kúpu v studenej vode.
 
V Amerike sa mi páčilo, že tam nepoznajú slovo to nejde, že sú výborní organizátori a že zákazník je v centre pozornosti.
 
Príspevok pripravil Ivan Žitný
 
© Ivan Žitný  
 
 
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Obsah tohto blogu je systemizovaný a doplňovaný na blogu
 
 

Račania vo svete | stály odkaz

Komentáre

  1. Račan,
    pozdrav pána Žitného, poďakuj mu, v mojom mene, za pútavý článok , foto z NASA a krásnu dúhu z vodopádov
    publikované: 21.08.2009 16:32:38 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014