(Starý) Račan

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

„Ale ja tomu, čo zažili moji predkovia, verím viac ako učebniciam.“

Po 2. svetovej vojne, keď ich pripojili k Poľsku, si naši rodáci z Chyžného a okolitých oravských dedín veľa vytrpeli.
Prvý Predošlý Ďalší Posledný
Tento príbeh o krajanoch z hornej Oravy poznám z rozprávania môjho otca a dedka.
 
Mnohí z vás už určite boli na trhoch v Jablonke v Poľskej republike. Predtým, ako ste sa do tohto kraja pod Babou horou dostali, museli ste prejsť cez slovensko-poľské hranice. Hneď prvá dedina za hranicami je Chyžné. Tam sa narodil môj dedko.
 
Ale vedeli by ste o tom, že ešte pred 50-imi rokmi bolo Chyžné, Jablonka, Lipnica a ďalších asi desať hornooravských dedín čisto slovenskými dedinami? Žili v nich skromní, pracovití a húževnatí sedliaci - Gorali, ktorí síce hovorili goralským nárečím, ale považovali sa za Slovákov.
 
Keď niekedy pôjdete cez Chyžné, zastavte sa v miestnom kostole. Pod obrazmi Krížovej cesty sú ešte stále slovenské nápisy. Aj pamätné tabuľky slovenských krajanov, ktorí prispeli na opravu kostola, rozstrieľaného počas 2. svetovej vojny, sú písané po slovensky. Na cintoríne by ste ešte mohli nájsť staršie hroby so slovenskými nápismi.
 
Viete, že jeden z krakovských biskupov - biskup Škodoň - je Slovák z Chyžného? Aj prvý pokladník a jeden zo zakladateľov Matice Slovenskej, kňaz Tomáš Červeň pochádzal z Chyžného.
 
Po 2. svetovej vojne, keď ich pripojili k Poľsku, si naši rodáci z Chyžného a okolitých oravských dedín veľa vytrpeli. Najskôr sa stretli s lúpežnými prepadmi ozbrojených bánd z Poľska. Pritom bolo usmrtených niekoľko miestnych sedliakov. Slovenských učiteľov a kňazov čoskoro nahradili poľskí. Dokonca sa určitý čas v Chyžnom neslúžili sväté omše. Nový poľský kňaz ich odmietol slúžiť, pretože ľudia naďalej používali v kostole slovenčinu a spievali slovenské piesne. Po niekoľkých rokoch začali slovenčinu v školách učiť už iba ako cudzí jazyk a nepovinný predmet.
 
Mnoho ľudí z Chyžného sa vysťahovalo na Slovensko alebo do Ameriky.
 
Dnes, po 60-ich rokoch krutého odnárodňovania, je už Chyžné poľské. Túto smutnú, ale poučnú históriu v učebnicicah asi nenájdem. Chyžné je na to príliš malé.
 
Ale ja svojim predkom, ktorí toto zažili na vlastnom osude, verím viac ako učebniciam.
 
Darinka Capiaková, 4. A
ZŠ Jána de La Salle Bratislava-Rača
 
kategória 1. - 4. ročník
2. miesto
 
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Obsah tohto blogu je systemizovaný a doplňovaný na blogu
 
 

 
 
 

Račiansky jahodový kvet | stály odkaz

Komentáre

  1. ak je to pravdivé, čomu verím...
    tak sa už teraz bojím o naše krásne južné Slovensko...už teraz mám zlý pocit a čo budú čítať o ňom naše deti a vnúčatá o 50 rokov???
    publikované: 24.05.2007 13:22:43 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Do zbrane Slovaci!
    Pekne napisane. Konecne vyzva pre Slovakov, ktori sa musia chytit zbrane, ako Izraelci a vybojovat si v rychlej vojne stratene uzemia v Polsku, Madarsku. Juhoslavii, ukrajine a Cechach. Budeme tigri!
    publikované: 24.05.2007 14:11:46 | autor: narodny buditel (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. narodny buditel
    I keď uvážim, že zveličuješ, ako čítam, tak čítam, žiadnu výzvu pre Slovákov, aby sa chytali zbrane, v tomto príbehu nevidím.
    Vidím tam len ilustrovanie smutnej skutočnosti, že keď ide o územie, brat nepozná brata.
    Tak to bohužiaľ na tomto svete, zdá sa, chodí...
    publikované: 24.05.2007 14:19:01 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Teší ma...
    ...že dnes ešte existujú deti, ktoré počúvajú, čo im hovoria rodičia a starí rodičia. A nie to, čo im hovoria komunistickí historici (ktorí ešte stále šíria polopravdy o našich dejinách).
    publikované: 24.05.2007 14:37:23 | autor: Stopárka (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. racanovi
    Mozno si nepochopil ironiu. Prave naopak, treba pozerat dopredu a v ramci EU vytvorit silny zvazok zapadoslovanskych narodov proti pokracujucej kulturnej a ekonomickej asimilacii...Svatoplukove slpva o zviazanych prutoch su silnejsim historickym odkazom, ako malichernosti nacionalistov....
    publikované: 24.05.2007 15:46:32 | autor: narodny buditel (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. narodny buditel
    Myslím, že som nepochopil a stále nie celkom chápem, do akého terča tvoja ironická poznámka (nič proti nej) triafa a hlavne to, akú oporu má v texte, pod ktorý si ju umiestnil.
    publikované: 24.05.2007 16:01:49 | autor: Račan (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Národný buditeľ...
    ...veď to čo píšeš je útópia.
    publikované: 24.05.2007 18:48:43 | autor: Stopárka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014