(Starý) Račan

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Letné búrky a ničivé prívalové povodne v Rači

Predošlý Ďalší
Básnik by povedal: Rača - v objatí malebnej prírody túli sa k malokarpatským svahom a tie ju chránia pred studenými vetriskami, ale aj horúcim slnkom verne a oddane už celé stáročia.
 
My sa však obrátime na odborníka - geografa a vypočujeme si jeho výklad o tejto krajinnej lokalite.
 
Podľa neho krajina juhovýchodných svahov Malých Karpát klesá do roviny, pričom sa v nej v priečnom smere pravidelne striedajú svahy a náplavové kužele. Žulové podložie je tu všade blízko pod povrchom, v zárezoch ciest, potokov aj vo vrcholoch početných drobných vyvýšenín vychádza priamo na povrch.
 
V oblasti Rače potoky, tečúc paralelne vedľa seba, povytvárali pri svojom vyústení z pohoria samostatné náplavové kužele. Tieto boli budované zo zle vytriedených a opracovaných malokarpatských štrkov, piesku a hliny. Preto sa do nich zmienené potoky len mierne zarezávali, ale zato mali tendenciu na bezprostredne susediacej rovine sa akumulovať, dvíhať svoje korytá a rozlievať sa.
 
Hladina podzemnej vody, blízka pod povrchom, často dávala o sebe vedieť, o čom sa Račania za celú predošlú históriu svojej obce mohli neraz presvedčiť a nebývala to príjemná skúsenosť. Zatopené pivnice, mokrade. Povymieľaná pôda po dažďoch.
 
Napríklad, keď v roku 1768 vydala Mária Terézia úradný urbár, z  prieskumu, ktorý mu predchádzal, sa dozvedáme, ako sa richtár aj prísažní z Rače sťažovali na veľké škody, spôsobené prudkými dažďami.. Z kopcovitého terénu vymleli a odplavili pôdu, zničili vinohrady. Do Rače sa na dlhých osem rokov nasťahovala bieda...
 
Ale vráťme sa do súčasnosti.
 
Na malokarpatských svahoch, a to nám nemusí zdôrazňovať žiaden odborník, sa dajú ľahko vypozorovať výrazné  zásahy človeka do pôvodného vzhľadu krajiny. To on vybudoval rozsiahle terasy, široké cesty, aj nový systém odvodňovacích zariadení.
 
Človek svojou činnosťou zmenil okolitú pôdu a jej rastlinný kryt, čím výrazne ovplyvnil pôvodné drobné povrchové tvary žulového podložia. Pozmenil aj riečnu sieť postupnou reguláciou potokov i drobných potôčikov, výstavbou malých vodných nádrží.
 
Starší Račania si ešte pamätajú, kadiaľ po samotnej Rači tiekli potoky. Dnes majú určené svoje podzemné aj povrchové cesty, a len občas dajú o sebe vedieť v pôvodnej neskrotenej sile.
 
Za posledné štvrťstoročie sa tak stalo dvakrát.
 
Prvá povodeň bola asi v roku 1979-80, kedy bol najviac postihnutý VÚACHT.
V ústave zatopilo kotolňu, škoda bola veľká.
 
Druhá povodeň bola  v júli 1999 a je zdokumentovaná na fotografiách z Franclíkov.
 
Pri druhej povodni sa obyvatelia Komisárok, ale aj ulice Pri vinohradoch nestačili čudovať. Aj vo vilkách pod Žitnou ulicou mali čo robiť, keď im do pivníc vyrazila nielen podzemná voda, ale aj prívaly zo zahltenej kanalizácie...
 
Franclíky, stav po búrke s ľadovcom 11. júla 1999 
 
Franclíky, stav po búrke s ľadovcom 11. júla 1999
 
Franclíky, stav po búrke s ľadovcom 11. júla 1999
  
Franclíky, stav po búrke s ľadovcom 11. júla 1999 
 
Franclíky, stav po búrke s ľadovcom 11. júla 1999
 
Franclíky, stav po búrke s ľadovcom 11. júla 1999
 
Možno by stálo zato zmapovať túto novodobú skúsenosť a pri stavbe nových budov, ktoré rastú v Rači ako huby po daždi, brať na zreteľ aj nevyspytateľné zákony prírody. 
 
 
 
 
(zverejnené so súhlasom autorky textu a autora fotografií) 
 
 
 
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Obsah tohto blogu je systemizovaný a doplňovaný na blogu
 
 
Predošlý Ďalší

Príbehy Račanov | stály odkaz

Komentáre

  1. ...prívalové vody v Rači...
    Toto by si mali pozorne prezrieť na odbore výstavby MÚ Rača, pretože o danej lokalite nemajú ani predstavu. Doporučujem to tiež do pozornosti novým majiteľom pozemkov na rodinnú zástavbu.
    publikované: 30.05.2008 12:51:55 | autor: Ľudo Havlovič (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Tú povodeň v Rači
    som akosi prehliadla. Pre mňa veľmi zaujímavé. Odvrátená strana búrok, ktoré tak milujem...
    publikované: 30.05.2008 14:29:21 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Búrky prinášajú aj takéto pohľady...
    ...starousadlíci vedeli ako udržať vodu čo najdlhšie pri koreni, boli so zemou zrastení, mali k nej úctu... dnes je to o inom...
    publikované: 30.05.2008 14:45:03 | autor: maco (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. tak
    teraz sa už nebudem hrnúť veľmi do Rače bývať, aj keď tam rada vybehnem na bicykli, alebo opekať... ale o tomto som nevedala?!?:)))
    publikované: 15.06.2008 17:10:16 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014