(Starý) Račan

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Najstaršie pútnické miesto na Slovensku - Marianka (Mariatál)

Zajtra 15. júla 2007 oslávia Bratia Tešitelia B. Srdca 80 rokov od príchodu do MARIANKY.
Predošlý Ďalší
Marianka, najstaršie pútnické miesto na SlovenskuMariánsku sošku z hruškového dreva vyhotovil pustovník v roku 977 a je 42 cm vysoká. (1030. výročie).
 
Rehoľa pavlínov sa usadila v Mariatáli v roku 1377 (630. výročie).
Gotický kostol bol dokončený v roku 1380.
 
V roku 1660 sa uskutočnilo korunovanie sošky. Korunka váži 4 libry čistého zlata a darovali ju Pavol Pálffy a Ján Landlskrov.
27. 6. 1694 zlatou korunkou zázračnú sošku korunoval uhorský palatín
knieža Pavol Esterházy.
 
Koncom 17. storočia kostol barbarsky zničili turecké hordy.
Reštaurácia kostola bola uskutočnená v barokovom slohu.
 
V roku 1577 sa uvádza kúria pavlínov v Račišdorfe.
Je to bývalá evanjelická-nemecká škola na Alstrovej ulici,
donedávna Základná umelecká škola v Rači (430. výročie).
 
Medzi členmi rehole pavlínov sa spomína neobyčajne nadaný pavlín Matúš Kupinich z Račišdorfu, ktorý získal na pražskej fakulte doktorát filozofie a teológie.
 
29. mája 1721 Mariatál sa stáva sídlom generála pavlínov.
Z Mariatálu spravoval generálny predstavený celý rád, z najväčšej časti osadený v Uhorsku, Chorvátsku a v Poľsku.
Tým, že sa stal sídlom predstaveného i pútnickým miestom, Mariatál veľa získal.
 
Mimoriadnou silou, ktorú Bohorodička preukazovala, ale aj pričinením pavlínov, Mariatál bol zaradený medzi svetové pútnické miesta.
 
Dr. Pavol Jantausch, apoštolský administrátor trnavský, zveril správu pútnického miesta kongregácii Bratov Tešiteľov z Getsemani.
 
Dňa 13. júla 1927 zohorský dekan Gratzer, v prítomnosti lamačského farára Pastýrika, odovzdal kľúče pútnickej svätyne novému administrátorovi
 
P. Jánovi Lukáčovi Polakovičovi (rodákovi z Račištorfu).
 
Doterajší farár Evarist Czaykowski spomínal toto odovzdanie Mariatálu Tešiteľom, keď prišiel ako kanonik bratislavský na jubilejnú slávnosť v roku 1930, v mariatálskej pamätnej knihe.
 
Od roku 1897 do 1901 a zase od 1920 do 1927 v prekrásnom údolí preblahoslavenej Panny, uchvátený láskou k Nebeskej Matke Božej, spravoval som faru.
 
S dovolením najdôstojnejšieho pána biskupa Dr. Pavla Jantauscha, apošt. administrátora trnavského, veľmi rád a ochotne som odovzdal faru ctihodnej kongregácii Tešiteľov B. Srdca a teraz v pamätnom roku sošky tálenskej r. 1930 ako kňaz-starec úprimne sa radujem, lebo Mariatálske Údolie, ľudove Mariatál, je zverený veľmi dobrej opatere ctihodných Bratov Tešiteľov, ktorým z bratského srdca privolávam:
 
Vos cumn Prole pia, benedicat Virgo Maria!
 
Páter Ján Polakovič bol ustanovený tiež ako prvý superior kláštora Tešiteľov v Mariatáli.
V tom roku slávil Mariatál 550-ročné jubileum pútnického chrámu (1377 - 1927).
Zajtra 15. júla 2007 oslávia Bratia Tešitelia B. Srdca 
 
80 rokov od príchodu do MARIANKY.
 
 
Z knihy „Dejiny Mariatálu“ P. Xavera Stanislava Číka - 1942.
 
Spracoval Ľudovít Havlovič
 
 
 
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Obsah tohto blogu je systemizovaný a doplňovaný na blogu
 
 


Zaujímavosti | stály odkaz

Komentáre

  1. Najstaršie pútnicke miesto MARIANKA ...
    Vďaka !
    publikované: 15.07.2007 08:29:17 | autor: Ľudo (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Najstarsie putnicke miesto Marianka
    Vzdy sa tam rada vraciam, nie je to velmi casto, nakolko som vzdialena od Marianky mozno 9 tisic km. No spomienky, ako z utleho detstva ako aj tie ostatne, sa nedaju vymazat z pamati. Pred tym nez sme odisli na nasu dovolenku( emigraciu) sme sa isli rozlucit s pannou Mariou, vtedy som ani netusila, ci sa tam este niekedy vratim. No, nedalo mi, nenavstivit Pannu Mariu, pri prvej navsteve na Slovensko v roku 1991. Bolo to uzasne, neuveritelne, ze som tam. Bola som tam viackrat, i od tej doby, i ked sa nedalo po kazdy raz. No, musim podotknut, ze su ludia, co si neuvedomuju, co to znamena Mariatal , putnicke miesto. Pr mojej navsteve na Slovesnsku, v r. 2004, som mala tiez tu moznost, ist tam, no bola to sobota, bolo tam krasne ticho, sv. omsa nebola planovana, ale aspon som zapalila sviecky, no zrazu putnici s panom fararom z Race, mladez, prisli, veru bola sv. omsa, velmi pekne prekvapenie, pekny zazitok. No, taketo nieco je niektorym ludom cudzie, nehovorim o neveriacich. Nepochopia, ze toto miesto je dolezitejsie, ako obed v Limbachu, kde som bola pozvana, bez toho, ze by sa ma niekto spytal, ci nemam vopred plan. Zial, moj plan bol ovela dolezitejsi, Marianka. Limbach bol zamietnuty. No, zial "PRIATELKA", CO SI POTRPI NA HOSTINY A OSLAVY, MI NEZABUDLA NIKDY, ZE SOM ODMIETLA, JEJ POZVANIE. Ani list nepomohol, ze som sa omluvila, no este nikdy som nepostavila nikoho pred Pannu Mariu. Takze moja priatelka, mi to odvtedy neodpustila, zrejme, to nebolo priatelstvo. No, Panna Maria, mi to tiez nezabudne. V majii t.r. 2007, som nemala tu moznost, aspon som si myslela, no moja byvala velmi kratkodoba priatelka spred 40 rokov, evanjelicka, mi dala pomuku, ze ma zoberu do Marianky, lebo vedela, ze to pre mna mohlo vela znamenat. Ponuku som prijala s radostou a velmi som si to ocenila. Bolo to ovela prijemnejsie a vitanejsie, ako hostina v Limvachu, alebo inde. No kazdy sa pozerame na svet z ineho uhla. Dufam, ze este aspon raz sa tam pridem podakovat, za vsetko. Je to oaza ticha, clovek tam priam dycha a citi, ze to nie je obycajne miesto, ze tam je niekto mocnejsi, ako sme my ludia.
    publikované: 18.07.2007 14:45:49 | autor: viktoria Toronto (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. nie najstaršie
    Pozdravujem všetkých. Len chcem malú poznámočku - najstaršie pútnické miesto na Slovensku je Skalka nad Váhom pri Trenčíne.
    publikované: 19.06.2009 09:34:56 | autor: Roman (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Roman, titul "najstaršie pútnické miesto na Slovensku"
    si svorne pripisujú Mariánka aj Skalka pri Trenčíne. Neostáva mi iné než ponechať preverenie nároku oboch miest na tento titul a uvedenie veci na pravú mieru na kompetentnejších.
    publikované: 19.06.2009 09:54:05 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014