(Starý) Račan

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

„Keď budeš zlý, príde Rus...“

Ivan Žitný, Karlskrona, Sweden, o histórii a živote v Karlskrone
Prvý Predošlý Ďalší Posledný
Bývam v Karlskrona, meste postavenom na 33 ostrovoch okolo ostrova Trosso.

Karlskrona  Karlskrona  Karlskrona

Švédsky kráľ Karl XI. (1660 - 1697)Mesto nechal postaviť kráľ Karl XI pred vyše 300 rokmi, keď potreboval základňu na vojnu proti úhlavným nepriateľom, Dánsku a Rusku. Hovorí sa, že vraj dakedy strašili deti, keď budeš zlý, tak príde Rus...
 
Legenda spojená so založením mesta hovorí, že sedliaci nechceli svoje pozemky predať admiralite, a tak prišli vojaci, pobrali im dvere, a osadili im ich naspäť až vtedy, keď súhlasili s predajom.
 
Karlskrona bola doteraz najdôležitejšia námorná základňa, ale demilitarizácia robí, že sa to mení. Dnes je to TelekomCity (Telenor, Vodafone tu má hlavnú office, Ericsson softvérovú divíziu), pôsobí tu technologický gigant ABB, Kockums tu má lodenicu, kde sa vyrábajú sekcie na ponorky a ľahké korvetty... Je to pozitívne, mne armáda nikdy neimponovala, na to som veľký individualista.

Je tu pekné počasie, ale noci sú veľmi chladné. No pred dvomi týždňami som videl z okna, ako sa dve mačky bijú o samicu, a to je neodvratný znak, že zima je za nami.

Ráno prišiel vnúčik a bol som s ním v galérii a robili sme to, čo mu rodičia nedovolia. Trocha anarchie nezaškodí, že? Poviem mu, a ani slovo mammi, ale keď si ho príde zobrať, tak presne sa opakuje: mammi, kričí, vieš, čo sme robili s dedkom? A všetko vyklopí. Ale to je v pohode.
 
Tu je iná výchova detí, jedná sa s nimi ako so seberovnými a deti tiež sa chovajú podľa toho. Keď moje boli malé a niekto prišiel, tak sedeli u stolu a aktívne sa zúčastnili konverzácie a potom, keď ich to omrzelo, išli si po svojom.
 
Keď som ich prvý raz zobral do Rače, tak tetky krútili hlavou, že sú zle vychované, lebo im tykali. Lenže vo Švédsku si všetci tykajú, i keď je forma vykania v starej švédštine, no to nik nepoužíva. Ja som mal o tom debatu so švagrom a on mienil, že keď sa tyká cudzím, je to nezdvorilé. Blbosť, slušnosť a rešpekt nezáleží na Ty alebo Vy.
 
Moja homekeeper je Slovenka aj s + aj s -, a my už automaticky prechádzame zo sk do se, a to môže byť polovica vety. Dávno som robil s jedným  slovenským Nemcom, ako mladý pobláznený narukoval (musel) a išiel ku Waffen SS, bol na fronte, žiadne Sonderokomando, a prežil. On práve robil to isté z nemčiny - švédsky a naopak. Ja som mu vždy hovoril, ty šváb, kedy budeš rozprávať poriadne, a teraz robím to isté!?!

Správny slovosled, to je smutná história. Keď oni to často majú opačne, sú to Germáni, a zo začiatku som robil rany. Moja žena rozpráva veľmi dobre gramaticky-foneticky, ľahko sa učí reči, je muzikálna. Ja viem povedať všetko, ale mám akcent, så? Ešte dodatok: keď si v duchu myslíš cudzou rečou a snívaš v tom jazyku, tak si doma!!!

Inak vďaka hodne čítaniu som sa rýchle udomácnil a čo sa týka religion, to nikoho nezaujíma. Je to veľmi liberálna krajina, i keď sú aj superkonzervatívne veci. Tetka Mariška odpadávala, keď som na Vianoce jedol šunku, schnitzle atď., no zvykla si a v slabej chvíli priznala, že Pán  Boh všetko tiež nevidí...
 
Ja som nočná sova, ale milujem ráno, keď je ešte kľud a zdá sa, že všetko ešte spí. Kuchyňa má jedno okno na sever a tam je dokola les, prídu moji susedia, veverička, párik drozdov (už tu bývajú dávno), straka a kocúrisko. Hľadaju, čo som im nechal a to je relax, sedieť, popijať čaj a pozorovať ich.

No dosť lyriky, čo sa týka práce, je to len časť života, a nie všetko. To je ako tužka, píšeš a keď vypíšeš, zahodíš a berieš novú.
 
Bohužiaľ, tak to chodí, často aj v pracovnom živote, ale každý má vlastné priority, så?
 
 
Príspevok pripravil Ivan Žitný
©
 Ivan Žitný
 
 
 
 
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Obsah tohto blogu je systemizovaný a doplňovaný na blogu
 
 

Račania vo svete | stály odkaz

Komentáre

  1. ty a Vy
    Medzi ty a Vy je vacsi rozdiel nez by sa zdalo.
    Mal som spoluziaka a vsetci sa cudovali, ze on musel svojej matke vykat (ja nie, moja mama a jej surodenci tiez vykali a stale vykaju svojim rodicom). Ten spoluziak, vzdy neveriacky krutil hlavou, ked niekto spominal nejaku historku s domacnosti, ze on by si toto v zivote nedovolil. Moja mama tiez potvrdila, ze ta ucta deti voci rodicom bola ovela vacsia, ked sa vykalo ako ked sa tykalo.
    Nesuhlasim s vami, ze s detmi je potrebne jednat ako so seberovnymi, pretoze deti maju tendenciu toto spravanie zneuzit a obratit voci rodicovi. Vysledkom moze byt to, ze z poslusneho dietata sa stane tazko problemova osobnost, neuznavajuca autority. Mam plno susedov (v Raci), ktory mozu posobit ako nazorny priklad...
    publikované: 18.04.2007 12:25:41 | autor: x (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ...este dodam...
    Ja svojim strykom a tetam odmalicka vykam.
    Ked som sa stal dospelym, bolo mi povedane aby som im zacal tykat.
    Sam som trval na pokracovani vo vykani a trvam aj v pripade, ze mi to navrhne starsi clovek (mimo rodiny), ktoreho si vazim alebo inym sposobom nejako uznavam.
    publikované: 18.04.2007 12:30:57 | autor: x (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Ty, Vy a úcta
    Ako deti sme našim rodičom vykali, naše deti nám tykajú.
    Na základe tejto obojstrannej skúsenosti sa prikláňam k názoru, že tykanie je vo vzťahu rodičov a detí lepšie než vykanie.
    Vykanie je síce prejavom úcty, ale súčasne medzi rodičov a deti stavia určitú bariéru, vytvára vzdialenosť.
    Naopak, tykanie navodzuje pocit väčšej blízkosti a pritom nemusí byť a spravidla ani nie je výrazom neúcty.
    U nás, už v trojgeneračnej rodine, sa nakoniec vytvorila paradoxná situácia: kým my, súrodenci a naši životní partneri, sme mojim rodičom vykali, vnúčatá im tykali. Starým rodičom pritom prejavovali lásku aj úctu a všímal som si, že mojej mame i otcovi sa tykanie vnúčat páčilo.
    Možno by aj boli chceli, aby sme im začali tykať aj my, ich deti, ale zmeniť tento vzorec sme sa neodhodlali.
    Škoda...
    publikované: 18.04.2007 13:06:18 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Jednanie s deťmi ako so seberovnými
    Jednať s deťmi ako so seberovnými nemusí nevyhnutne znamenať neuplatňovanie rodičovskej autority, nemusí viesť vo výchove k anarchii a jeho dôsledkom nemusia byť problémové osobnosti, ktoré neuznávajú autority.
    Jednať s deťmi ako so seberovnými znamená pre mňa rešpektovať ich ako osobnosti, brať do úvahy ich názory, nerozhodovať necitlivo za nich, nelámať ich osobnosť uplatňovaním rodičovskej prevahy a moci, a to už od útleho detstva.
    Dieťa nemusí vždy chápať zmysel rozhodnutí rodičov, ktoré sú iné, než si samo v určitej chvíli praje, ale malo by mu byť za každých okolností jasné, že otec a mama ho za každých okolností milujú a konajú vždy v jeho záujme a pre jeho dobro, nie proti nemu.
    publikované: 18.04.2007 13:08:07 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  5. hmm co to davas este raz??? hmm
    publikované: 18.04.2007 14:30:42 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Jednanie s deťmi ako so seberovnými
    Ty, Vy a úcta

    Pripájam sa a súhlasím s týmito dvoma názormi Račana.

    Už nejakú dobu žijem na tomto svete a prežil som toho doteraz dosť, aby som si stal za mojim tvrdením. Laco
    publikované: 20.08.2009 09:02:34 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014