(Starý) Račan

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

„My, Slováci, to dokážeme jednou rukou... keď to takí sprostí Američania môžu, tak my absolútne!“

„Veď ste ešte nevideli sprostejších ľudí, ako sú Američania... najsprostejší národ na svete!“
Predošlý Ďalší
Keď som čírou náhodou objavila racan.blog, tak som bola priam unesená, že niekto sa zaoberá myšlienkou, ako je račianske nárečie. Toto bolo vlastne prvé, čo ma veľmi zaujalo. Keďže sme doma len tak rozprávali, tak som v tom momente začala rozmýšľať, či mi príde na um nejaké slovo, ktoré tam ešte nie je. Aj prišlo.
 
Našla som aj staré fotografie, ktoré pekne ukazujú, ako vyzerala nevesta a ženích na začiatku minulého storočia. Vybrala som zopár zaujímavých fotografií, ktoré editor môže použiť v budúcnosti, ako ukážky pri rôznych článkoch.
 
Zaujímavé bolo to, že som sa práve chystala na cestu do Rače, odkiaľ pochádzam, kde som sa narodila a prežila tam kus svojho života. Nebola to cesta, na ktorú by som sa špeciálne tešila. Jeden z hlavných dôvodov mojej cesty bol veľmi emocionálny, postarať sa o hroby mojej matky a mojich starých rodičov. Po citovej stránke mi to dalo zabrať, i keď vieme, že každý tam musí, ale rozhodvať o tom, ako má vyzerať pomník pre moju vlastnú mamu, bola trošku silná káva. Mala som milión myšlienok, ktoré mi prechádzali hlavou. Prídem sem ešte, raz, či dva razy?
 
Ťažko odpovedať, to sú silné emócie, a ten, kto nechal svojich blizkych na druhej polovici zemegule, určite vie, o čom hovorím.
 
No, ale teraz som už pár dní doma, kde sú moji najbližší, a to je Toronto, ktoré ja milujem. To som niekedy cítila k Bratislave, o ktorej, žiaľ, i keď speje k lepšiemu a má krásne obchody a nové pekné budovy, to už teraz nemôžem povedať, lebo všetko je iné, ale hlavne ľudia.
 
Súčasne by som chcela nadviazať na myšlienky Ivana Žitného, kde opisuje v krátkosti, ale pekne, jeho návštevu v Kanade. Veľmi som sa potešila, že tak pekne hovorí o tejto krajine, ktorá si to zaslúži. Pretože mne sa veľmi často stalo v Rači, že niektorí ľudia sa so mnou len preto chceli stretnúť, aby mi mohli povedať, že všetko zlé ide od nás, od bezdomovcov až po graffiti, či vraždy, filmy atď.
 
No, je veľmi príjemné, keď sa niekto za krátku dobu návštevy Kanady vyjadrí, že ako tu všetko perfektne funguje v tej Kanade. Taktiež to povedal aj o Amerike - že nevedia povedať, že sa niečo nedá. Perfekt, pravda, veľmi pekne vystihnuté.
 
Z toho dôvodu chcem opísať tento krátky príbeh.  
 
Sedela som v malej príjemnej reštaurácii v Rači (vo výhone), vonku, v tieni stromov. K ďalšiemu stolu prišli dvaja páni - slovenskí podnikatelia - to bolo vidno. Stôl bol veľmi blízko, aj keď som nechcela, som počula, čo ma veľmi „vytočilo“, ako hovoríte teraz doma (to predtým nebolo).
 
Jeden hovori - „... prečo nie, všetko môžeme urobiť, veď keby ste vedeli, čo som ja videl a čo som všetko prešiel aj v tej Amerike. My, Slováci, my to dokážeme jednou rukou... keď to takí sprostí Američania môžu, tak my absolútne! Veď ste ešte nevideli sprostejších ľudí, ako sú Američania... najsprostejší národ na svete!“
 
No, mala som dosť.
 
Priniesla mi čašníčka polievku a druhé jedlo som si dala zabaliť, pretože som mala po chuti a nechcela som viac počuť toho podnikateľa, aký je múdry. Predpokladám, že cestoval v Bussiness Class v lietadle, keď išiel brať rozumy do tej Ameriky, pretože patril medzi tých chudších, asi 150 kg, čiže do Economy Class by sa nezmestil.  
 
No radšej skončím, lebo nechcem ísť už v tejto téme ďalej, ale verím, že sa k tomu dostanem ešte inokedy.
 
No, nechcem sa zaoberať len negatívnymi poznatkami, je veľa pekných spomienok a skúseností, s ktorými by som sa rada podelila s tými, čo majú záujem poznať aj život iných ľudí. 
 
Postrehy (nielen) spoza veľkej mláky napísala Viktoria z Toronta
© Viktoria z Toronta 
 
 
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Obsah tohto blogu je systemizovaný a doplňovaný na blogu
 
 

 
 

 

 

Kontakt na editora blogu: racan@zoznam.sk

Predošlý Ďalší

Račania vo svete | stály odkaz

Komentáre

  1. Stastna to zena!
    Mila pani, dopadli ste celkom dobre. Neukradol vam nikto auto, nikdo vam nevynadal a dufam,ze ani fyzicky nenapadol.
    publikované: 29.05.2007 04:24:52 | autor: genialnydebil (e-mail, web, autorizovaný)
  2. genialny debil
    Ak by sa niečo z toho, čo si popísal, nebodaj prihodilo, určite by to mal na svedomí niekto na Východ, Juh, Sever či Západ od Slovenska... veď kto z nášho holubičieho národa by kradol autá, komusi nadával alebo ho fyzicky napádal, no nie???
    publikované: 29.05.2007 09:01:41 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  3. USA
    No bohuzial je to ale sčasti pravda,v porovnani s ludmi v Nemecku,Cesku,na SLovensku a aj inde v Europe maju ludia v USA mensi rozhlad. Ked som sa rozpraval s mojim supervisorom ktory sefoval celkom velkemu poctu ludi cize bol predpoklad ze by mal byt priemerne inteligentny,mi povedal,ze 51. stat USA je Kanada. Ked som sa pytal mojich rovesnikov americanov ktori studuju na univerzite,nikto mi nevedel povedat hlavne mesto Ruska,ani jeden. Ze su nejake stupne celzia namiesto ich fahrenheitov,ani netusili,pritom v ich pocasi sa casto zobrazovali teploty aj v stupnoch celzia.Ked nas poslali s autom sa zabavit do Dallasu,nechceli verit ze to zvladneme bez GPS,oni maju tak nulovu orientaciu,ze by zabludili aj za svojim domom.Pritom islo o nejake dva jasne znacene exity z dialnice.Neviem si ich predstavit v spleti nasich ciest.Znalost ich gramatiky je na nasej urovni pis ako pocujes.Znalost svetovych dejin je velmi slaba,vela z nich nevedelo ani o druhej svetovej vojne ze vobec bola.Obycajny clovek je tam teda povedzme (s)prostejsi ako u nas avsak US je krajina neobmedzenych moznosti a mnozstva penazi,presadi sa tam aj sprosty clovek,pretoze tam mozete zacat podnikat aj s gumenymi pandrlacikmi a prezijete
    publikované: 29.05.2007 11:52:14 | autor: Dano (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Dano, tvoje poznatky beriem
    No beriem ich len ako jeden kamienok rozsiahlej a zložitej mozaiky, z ktorej sa skladá skutočnosť.
    Iste by bolo zaujímavé vedieť, z akých oblastí USA pochádzali ľudia, s ktorými si sa stretal (časť z nich zrejme z Texasu, iní asi nie), aký bol ich sociálny a ekonomický status, na akej univerzite študovali zmienení študenti atď. atď. Ničmenej, viem si predstaviť, že v mnohých smeroch sú Američania, s ktorými si sa stretal, menej rozhľadení než Európania, no nepredpokladám, že je to znak ich „sprostosti“, skôr ide zrejme o nezáujem. Izolacionizmus Američanov, ich sebastrednosť je známa a do značnej miery aj pochopiteľná, no ani jeden z týchto fenoménov spolu s (dajme tomu) menšou rozhľadenosťou zďaleka neznamená, že Američania sú za hlupákov a my za tých múdrych.
    Možno by bolo rozumnejšie, keby sme sa namiesto posmechu zo „sprostosti“ Američanov pokúsili pochopiť, v čom to je, že v Amerike fungujú veci, ktoré u nás zlyhávajú, že veľmi úspešní sú v oblastiach (veda, IT, úroveň spoločenskej infraštruktúry a administratívy, ...), kde my dosahujeme sotva priemer...
    publikované: 29.05.2007 13:13:56 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Dano s kym si sa to stretal?
    Dano ja tiez zijem v Amerike (teda raz v Kanade a raz v USA), ale mozem ti povedat,ze nemozno podla niektorych posudzovat priemer. Aby sme boli sebakriticki, kolko aj studentov nasich VS by vedelo vymenovat staty Unie (USA) a ich hlavne mesta , pripadne juhoamericke staty? A kolko by vedelo kolko je jedna libra,galon,inch....O pravopise slovenskych "vzdelancov' si iluzie nerobim(viz.internetove diskusie a clanky) Ale o to nejde. chcel by som iba suhlasit s autorom(autorkou) clanku,ze skutocne si nase narodne sebavedomie nemozeme zalozit na ponizovani a vysmievani sa z inych. Sme prilis maly narod a vobec nie sme v strede Europy, ktora uz davno nie je stredom sveta. A nas svet nie je stredom vesmiru.
    Ked so sa raz pokusal vysvetlovat istej Cinanke, kde je Slovensko, upresnil som,ze je to v strednej Europe. Ona sa ma spytala "A kde je Europa?" Musim ale priznat,ze sa velmi zaujimala o nasu krajinu a ked prislo na pocet obyvatelov Slovenska ma zarazila konstatovanim,ved to je menej ako ma hlavne mesto nasho maleho kantonu.
    P.S. Racan ocenujem zaujimave clanky a dakujem.
    publikované: 29.05.2007 15:04:05 | autor: genialnydebil (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Ale to je presne ono.
    Ti pani ak neboli nejaki tlchubovia co tam po piatich pivach robili majstrov sveta,to vlastne pochopili a napriek tomu ze to povedali trochu natvrdo a moc zjednodusene,mozeme ich len pochvalit ze su tak rozhladeni ze to videli preco je to tak v USA a tu nie.Pochopil som to aj ja ked som sa odtial vratil na SLovensko. TO je presne ono,ked to dokazu oni co su statisticky a aj podla mojich osobnych skusenosti dokazatelne horsi v priemernom IQ,matematike,ovladani rodnej reci,historii,v geografickom a historickom rozhlade,preco to oni dokazu a my nie.Ja som doteraz nikdy nemal chut podnikat,teraz ju mam velku len cakam na dokoncenie skoly. Sme urcite prinajmensom rovnako schopni len sme na to v nedavno minulych dobach nemali podmienky.Bohuzial su tu este stale hlboko zakorenene zlozvyky minulych dob a tie sa odstrania (dufam) generacnou obmenou prave mozno takymito ludmi ktori sa teraz vracaju z Anglicka,Irska,z USA a hovoria si "a co sme my sprostejsi ako oni". A to je presne ono.Ak tu bude pokracovat tercierizacia hospodarstva,informatizácia spoločnosti,odstrani sa korupcia,prospecharstvo,byrokracia,nic nerobenie a rozkradanie starymi "opileckymi" strukturami z komunizmu ako napr v parlamente,vo VUCckach,na krajskych a obecnych uradoch, a podobne,,,zastaví sa odliv mozgov a budu sa modernizovat osnovy v skolach k smerom k praxi a nie k uceniu zbytocnych formul pre prax nepotrebnych,tak to bude tu tak ako v USA,Nemecku,Dansku,Norsku a podobne. Treba pochopit ako sa trhovo spravat v kapitalizme a pockat si aj na prirodzeny evolucny proces novej spolocnosti a myslim ze Slovaci sa budu mat v buducnosti dobre.
    publikované: 29.05.2007 15:54:58 | autor: Dano (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. usa nie je kanada ani slovensko a vice versa..
    je zaujimave porovnavat statne zoskupenie,ktore vlastne nemaju spolocne skoro nic, iked v pripade usa a can je to statna hranica a cast ekonomiky, kedze jedno je krajina neobmedzenych moznosti, druhe je pristahovalecka kolonia, kde aj tak nechce nikto byvat a radsej by sa prestahovali fo europy a tretie je krajina mozno este vacsich ultranacionalistov ako v usa. Kedze som mal tu moznost si svet troska pobehat za ten cas, zhruba dva roky, som mal moznost sa stretnut s roznymi typmi ludi, nielen z USA ale aj inych statov. Ako tu spominal Racan, je to fakt velmi zavisle od status quo. Sam som tomu neveril,ale stretol som sa dokonca s Amikmi, ktory nemali v hlave len seno a dokonca vedeli, kde je slovensko. Ale to bolo asi sposobene tym, ze vsetci boli vysokoskolsky vzdelani, pochadzali z metropol USA a ako tak sa zaujimali o spolocenske dianie aj vo svete. Lenze, tych bolo viac, som sa stretaval aj s takymi, ktori poznali tak hambamce, kreditky a vsetko je easy... Ale to boli ludia s vacsiny ani s neukoncenych strednym vzdelanim resp. len zakladnym. Ale ja ich plne chapem, kedze v USA sa da uzivit aj poctivou drinou, kedze je relativne adekvatne zaplatena. Boli velmi rozcarovany, ake je u nas vsetko drahe, aky sme uzatvoreni ludia a ze co tu nie je vsetko mozne dosiahnut. Nezatracoval som ich, iked priznam, liezlo mi na nervy to ich stale vytahovanie, co oni maju a co nie. Bolo inak celkom zaujimave, ked sa pridali aj nejaky kanadania, pretoze o tych nemali o moc lepsiu mienku ako o nas. Aky to paradox.. ;) Co sa tyka kanadanov, to su taky nemastny neslany narod, mozno aj kvoli tomu , ze maju take skor europske myslenie a su ovplyvneny hlavne francuzky hovoriacou mensinou. Co ale maju spolocne nasi zaoceansky susedia je to, ze su velmi precitliveny. Na vsetko a na vsetkych. To je jedna z vlastnosti, ktore ich robia unikatymi a pre europanov neznesitelnymi. No proste velky narod, velky zmysel pre precitlivelost. To je jedno z ich najvacsich negativ okrem ineho. Co sa tyka nasich "odstahovalcov"-je to pekne ulahcit si cestu zivotom, no neviem, ci by som si sam seba dokazal vazit za to, ze som zbabelec a zvolil som si tu lahsiu cestu. Ale to je uz moj osobny nazor, cize nezovseobecnujem. No ale neda mi nepodpichnut->Nebolo by teraz lepsie sa prestahovat napr. do Irska, ktore je vo vsetkych strankach lepsie ako Kanada? ;)
    publikované: 29.05.2007 16:11:08 | autor: neznalec (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Odbornikovi na Kanadu
    Neznalec tvoje zjednodusenia su rozkosne. Napriklad o Kanade, ktora je podla teba "pristahovalecka kolonia, kde aj tak nechce nikto byvat a radsej by sa prestahovali fo Europy " Co sa tyka Kanadanov, to su podla tebe " taky nemastny neslany narod, mozno aj kvoli tomu , ze maju take skor europske myslenie a su ovplyvneny hlavne francuzky hovoriacou mensinou.'
    Absolutne nevies o com Kanada je a mam taky pocit,ze si asi neziskal dostatocny pocet bodov na legalne vystahovanie. No co, ked nemozem dosiahnut na strapec, vsade vykrikujem,ze hrozno je kysele.
    publikované: 29.05.2007 19:51:04 | autor: genialnydebil (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Dano
    Nevidím dôvod na chválenie rozhľadenosti dotyčných pánov.
    Ak by zostali pri tvrdení, že aj my Slováci máme na to, aby sme vytvorili fungujúce spoločenstvo, bolo by to ok, no odvodzovať tento poznatok z hanobenia iného národa pokladám za neprijateľné. Je rozdiel, či poviem „a čo sme my sprostejší než oni?“ alebo „však oni sú najsprostejší národ na svete“.
    Ďalej: neviem, z akých štatistík čerpáš poznatok, že v priemernom IQ a iných parametroch sú Američania dokázateľne horší než Slováci. A aj keby si takými štatistikami disponoval, prečo si myslíš, že o úspešnosti spoločenstva rozhoduje priemerné IQ jeho príslušníkov? Možno je to omnoho viac o kvalite elity národa. A obávam sa, že v tomto smere (ak budeme porovnávať napríklad vedecké, ekonomické a politické elity) ťaháme za výrazne kratší koniec.
    Súhlasím s tebou, že niet dôvodu, prečo by sa Slováci v budúcnosti nemali mať tak dobre, ako Američania, Nemci, Dáni, Nóri a pod. Chce to „len“ zmeniť tých „pár“ vecí, čo si zmienil (informatizácia, odstránenie korupcie, prospechárstva, byrokracie, nič nerobenia, rozkrádania, ...) a možno ešte aj ďalších záležitostí, a čakajú nás svetlé zajtrajšky. Nezdielam tvoj optimizmus, že na to stačí generačná obmena... tu sa potýkame s hlboko zakorenenými kultúrnymi vzorcami (napr. korupcia a prospechárstvo), ktoré sa veľmi úspešne prenášajú z generácie na generáciu a menia sa len pomaly a ťažko, takže zmena môže trvať aj niekoľko generácií.
    publikované: 29.05.2007 22:50:13 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  10. neznalec
    Zaujalo ma, že „odsťahovalcov“ považuješ za zbabelcov, ktorí si uľahčili cestu životom.
    Nemyslím si, že emigrácia je o zbabelosti. Podľa môjho názoru rozhodnutie emigrovať je obvykle pragmatickou reakciou napríklad na poznanie, že pomery v spoločenstve, do ktorého si sa narodil, nie sú kompatibilné s tvojimi hodnotami a presvedčeniami, a že tie pomery jednoducho nemáš šancu alebo nedokážeš zmeniť. To bol, myslím si, väčšinou dôvod odchodu ľudí z totalitného Československa.
    publikované: 29.05.2007 23:01:46 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  11. USA
    No ale obidva moje prispevky boli len reakciou na to ze vam prislo zle z toho ze niekto povedal ze su najsprostejsi narod.Mna by to zas tak nevytocilo,zobral by som si z toho presne to co som pochopil v USA aj ja a co som k tomu napisal v prispevkoch. Mna zas neskutocne vytocilo ked mi v Texase na ich super renomovanych,laureatmi cien prespikovanych a TopRated univerzit povedali studenti ze naco by oni isli do Europy,ze Europa je zabudnuta diera,historia,US su sucasnost,zivot,kultura,HighTech ako by sme tu mi este zili pri ohni v jaskyniach a lovili mamutov. To bol podla mna daleko obmedzenejsi nazor a vysiel z vysokoskolsky vzdelanych ludi a nie z dvoch typkov sediacich pri pive v restauracii. Rovnako aj preto hovorit o kvalite elity v USA je tiez problematicke.Je jasne,maju tam viac penazi na vyskum,viac mozgov,maju predsa 260 milionov obyvatelov k tomu prilev najschopnejsich ludi z ostatnych kutov sveta do vedeckych institucii a HighTech firiem...Takze ked povie Slovak ze US je najsprostejsi narod na svete,vy si myslite ze je obmedzeny a pride vam zle.Ked povie american nieco podobne tak je to ich povestny izolacionizmus. Nechyba nam Slovakom v konecnom dosledku aj konecne trosku viac sebavedomia? Alebo nie ste vy uz trosku moc dlho v Kanade? Neviem,mozno tu niekto povie,ze s kym som sa to stretaval,ale pohyboval som sa najma v okoli vysokoskolakov na renomovanych univerzitach v Texase.... ale aj my sme narod so svojimi sikovnymi ludmi,so svojou hrdostou a netreba sa vytacat nad takymi vecami.
    publikované: 30.05.2007 13:55:08 | autor: Dano (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Dano, tu nešlo o sebavedomie, ale o elementárnu slušnosť
    publikované: 30.05.2007 14:10:41 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  13. V poriadku
    tak som vam len dufam ukazal,ze nabuduce ked take nieco budete pocut z vedlajsieho stola tak uz kludne mozete dopapat a nevytacat sa nad tim, lebo zrejme vela americanov si mysli o Slovakoch (alebo ak chceme o Rusoch za co nas permanentne povazovali aj napriek mnohym nasim upresneniam) resp pri ich geografickej zorientovanosti len o Europanoch, nieco velmi podobne ked nie horsie. Ak by ste tomu aj tak neverili tak skutocne mozte verit ze mna a dalsich kamaratov ako je vyssie uvedene, si viackrat dovolili daleko horsim sposobom urazit americania aj osobne zoci voci a to v dosledku ich obmedzeniosti v podstate nechtiac.Mozno este len dodat,ze Kanada neni US.Okrem toho ze zeny tam maju zrejme aj kvoli chladnejsej klime bohatsiu tukovu zasobu a tym padom su este skaredsie ako v US,maju zrejme aj voci samotnemu pohladu amikov na nich trosku menej bohemsky a povysenecky nazor na zvysok sveta,takze ak to vnimate cez tuto polohu tak to sa potom so mnou asi skutocne tazsie stotoznite v nazore na US.
    publikované: 30.05.2007 14:34:47 | autor: Dano (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. ?
    Nerozumiem ani trosku. Autor clanku pocuje dvoch ludi povedat par viet, (tychto ludi nepozna, nevie v akej casti USA boli, z kade maju skusenosti ...) a hned treba rozobrat celosvetovu situaciu. Sadni si napr. do nejakej kanadskej uber dediny ako je BA k nejakemu 150kg sedliakovi a pocuvaj co on povie. Samozrejme treba o tom napisat blog. .... tieto debaty na blogoch su nieco podobne ako viedli zmienovany dvaja pri stole, len kazdy sa tu snazi ukazat ze sa vie vyjadrit a chuj aj tak z toho .... hf
    publikované: 01.06.2007 12:08:26 | autor: miso (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. miso, nerozumiem, čomu nerozumieš
    Tu nejde o to, či autorka článku tých ľudí pozná či nie, či vie, v akej časti USA tí muži boli, odkiaľ majú skúsenosti... tu ide o to, že jeden z tých dvoch ľudí vyjadril jednoznačne opovržlivý postoj k CELÉMU americkému národu. Vyjadril presvedčenie, od ktorého je už len krok k nenávisti. A nenávisť, známa vec, zasieva vietor a z vetra sa rodí búrka. Myslíš, že je správne si to nevšímať, prechádzať to mlčaním s tým, že veď americkí sedliaci hovoria rovnako, ak nie horšie o iných národoch?
    Pochybujem, že v debatách na blogoch sa niekto snaží ukázať, že sa vie vyjadriť.
    A už vôbec si nemyslím, že chuj z toho...
    publikované: 01.06.2007 12:45:02 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  16. dano
    Dano, "blbcov" najdes v kazdom narode. Bol som v Usa, viac krat a stretol som aj "hlupych" (ber to ako relativny pojem) aj inteligentnych ludi. Stretol som cloveka, co vedel vymenovat takmer vsetky hlavne mesta v Europa a to studoval na strednej skole a stretol som aj cloveka co si myslel, ze Slovenska patri do Ruska... Nechapam, ale , ze v tvojom ponimani to vyslo tak, akokeby si tam stretaval samych blbcov a idiotov a ziadneho "normalneho cloveka". Vo svojom prispevku si neuviedol nic pozitivne... Uznavam, ze maju iny system vzdelavania, ale myslim, ze vo vela veciach su aj v skolstve popredu. Vravel si, ze si sa pohyboval v kruhu vysokoskolakov, mam pocitm, ze na vela vysokych skolach v USA sa "maka" uplne inak ako u nas.Kazdopadna eprajem pekny den
    publikované: 01.06.2007 15:25:40 | autor: RE (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. Suhlasim
    aj ja som zazil v us prirodzene aj pozitiva,fantastickych ludi,uvedomil si klady us ale toto su skor rekacie na clanok autorky ktora prestala jest ked pocula spominany nazor.Ja som jej len chcel poukazat ze nabuduce nemusi odist od stola lebo ja som mal v US obrazne povedane chut prestat jest niekolkokrat a to nie kvoli neosobnej urazke ludi rozpravajucich sa v kamaratskom a zjednodusenom zargone ale kvoli osobnym urazkam na mna ako cloveka a Slovaka a navrch som dodal,ze som aj ja tam stretol aj urcitych ludi,dokonca vysokoskolakov,u ktorych som zistil,ze ta slusnost a inteligencia ani tam nie je uplne koser u vsetkych. K tomu som pridal aj ine negativne skusenosti v dalsich diskusiach za co som si precital zachvilku ze mi neni "shůry dáno".Aj ja tebe prajem pekny den
    publikované: 02.06.2007 00:43:45 | autor: Dano (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Diskuzné príspevky o Amerike ...
    Rôznorodé názory! V každom sa dá nájsť aj kus pravdy, z vlastnej skúsenosti. Avšak nemôžeme to generalizovať. Chýba nám viac sebavedomia a národnej hrdosti. Veď to dokázali vo svete mnohí naši ako Murgaš, Štefánik atď.
    publikované: 19.07.2007 16:45:53 | autor: Ľudo (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014