(Starý) Račan

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Rača mojimi očami: „Vinohrady zmizli pod domami, obchodmi, školami. zdravotným strediskom...“

Občas je mi ľúto, že tu nemáme plaváreň, klzisko, kino, divadlo a iné zábavné centrá.
Predošlý Ďalší
Rača je miesto, kde bývam už od narodenia. Aj moja mama sa tu narodila a prežila svoje detstvo. Niekedy sa rozprávame o tom, kde sa hrávala, keď bola malá a ako sa to tu zmenilo.
 
Vyrastala na sídlisku Barónka a okolo ich domu bolo veľké stavenisko, z ktorého časom vyrástlo dnešné nákupné centrum Račan. Najčastejšie sa hrávali pri fontáne, na školskom dvore ZŠ Plickova, v starej Rači či nad kúpaliskom pod lesom. Ako deti vraj často chodili do kina Nádej, ktoré už dnes neexistuje. Dokonca si pamätá, že keď sa pozrela z balkóna, na mieste dnešných Záhumeníc boli len samé vinohrady. Dnes tam stojí dom, v ktorom bývam ja a vinohrady zmizli pod budovami, obchodmi, škôlkami, školou či zdravotným strediskom.
 
Často si predstavujem, aké by to bolo, keby sa nič nezmenilo.
Aj som tu vyrástol, chodím do siedmej triedy na ZŠ Tbiliská a Raču vidím mojimi očami takto:
 
Páči sa mi, že tu máme vinohrady, les, železnicu, obchodné centrum či kúpalisko. Chýba mi tu však viac ihrísk, kde by sme mohli hrávať futbal bez toho, aby na nás nevykrikovali z okien, nech sa ideme hrať inde. Aj keď pár ihrísk máme, sú však skôr pre malé deti ako pre nás. Preto ma potešilo, že aspoň na našej škole bolo postavené multifunkčné ihrisko, kde sa môžeme hrávať aj v čase po vyučovaní. Občas je mi ľúto, že tu nemáme plaváreň, klzisko, kino, divadlo a iné zábavné centrá. Ale kto vie? Keby sme tu mali všetko, nepoznal by som iné časti nášho mesta, necestoval by som autobusom, električkou či autom.
 
Rača je miesto, kde bývam rád. Mám tu veľa kamarátov, svojich starých rodičov a moju mamu, s ktorou sa neraz zasmejeme, keď ideme po ulici a spustí sa miestny rozhlas. Nejaká pani sa každý rok prihovára z ampliónu Račanom, že zas budú račianske hody či vinobranie. A tak sme si s mamou našli niečo spoločné, čo bolo voľakedy, čo je i dnes a hádam bude aj v budúcnosti.
 
Aj keď je dnes moderná doba počítačov a všade okolo sa niečo stavia, dúfam, že aj o pár rokov neskôr tu ostane nejaký vinohrad či kúsok lesa. A preto verím, že tak ako sa Rača zapísala do histórie Račianskou frankovkou, budeme do jej histórie písať aj mnoho iných významných udalostí.
 
 
© Juraj Kolman
ZŠ Tbiliská 4
7. A
 
3 kategória, 5. - 9. ročník
1 miesto
 
 
 
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  
Na obsah tohto blogu nadväzuje portál
 

 
13. ročník 2008 - 2009
 
 

Račiansky jahodový kvet | stály odkaz

Komentáre

  1. no ďaľší pekný, sú tie dietky šikovné..
    :-)
    publikované: 16.06.2009 15:41:53 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014