(Starý) Račan

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Račiansky jahodový kvet 2006 - 2007

Regionálna literárna súťaž mladých tvorcov Račiansky jahodový kvet má za sebou už jedenásty ročník.
Predošlý Ďalší
Pre žiakov aj učiteľov slovenského jazyka na základných školách v Rači nie je pomenovanie Račiansky jahodový kvet neznáme. Vedia, že sa za ním skrýva regionálna súťaž mladých autorov, ktorú pred 11 rokmi inicioval a každoročne nanovo otvára Miestny odbor Matice slovenskej v Rači.
 
Prvé ročníky boli tematicky viazané na región Rače a vzťah detí k rodnému jazyku, neskôr sa okruh tém rozšíril. Jedenásty ročník mal tieto štyri témy:
 
     Slovenčina - moja rodná reč
     Môj zážitok z prázdnin
     Potulky po Slovensku 
     Z osudov našich krajanov
 
Prvá z tém prešla všetkými ročníkmi súťaže a v zborníkoch z minulých ročníkov sú uchované aj veľmi zaujímavé práce od detí našich krajanov zo srbskej Kovačice, lebo sa do súťaže zapojili.
 
V jedenástom ročníku najviac oslovila žiakov druhá téma, reportážne či poviedkové spracovanie dostali mnohé zaujímavé zážitky detí nielen z letných, ale aj zimných a jarných prázdnin.
 
Počet súťažných prác v každom ročníku dosahuje alebo presahuje číslo 100. Kým v prvých ročníkoch bola v značnej miere zastúpená poézia, neskoršie ročníky patrili viac próze. Tak tomu bolo aj v súčasnom - jedenástom ročníku. V ňom hodnotila porota 108 žiackych prác a udelila 10 cien a 6 pochvalných uznaní vo dvoch vekových kategóriách.
 
Na slávnostnom vyhodnotení, ktoré sa uskutočnilo 26. apríla v sobášnej sieni Miestneho úradu, odzneli - podľa zaužívanej tradície - úryvky z viacerých hodnotených literárnych prác v ucelenom literárno-hudobnom pásme.
 
Zástupcovia zo ZŠ Jána de La Salle a ZŠ s MŠ Plickova prevzali od Miestneho odboru Matice slovenskej tisícovú prémiu na nákup kníh do žiackej knižnice ako bonus za prvé miesta v súťaži. Samotní autori obdržali od Miestneho úradu v Bratislave-Rači vecné odmeny a diplomy.
 
Miestny odbor Matice slovenskej pripravil opätovne zborník z vyhodnotených prác a daroval ho nielen odmeneným žiakom, ale aj všetkým zúčastneným školám.
 
 
Príspevok pripravila Dobroslava Luknárová 
 
 
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Obsah tohto blogu je systemizovaný a doplňovaný na blogu
 
 
 
Predošlý Ďalší

Račiansky jahodový kvet | stály odkaz

Komentáre

  1. Poznam
    Ja som sa u nas zucastnil na jednej sutazi,nevyhral som nic skomolili moje meno na ucastnickom liste rozcarovany som isiel domov.
    publikované: 25.05.2007 18:05:29 | autor: myro (e-mail, web, autorizovaný)
  2. myro
    Chcem veriť, že tvoja nemilá skúsenosť je tou výnimkou, čo potvrdzuje pravidlo, že takéto súťaže sú pre mladých autorov vzpruhou a povzbudením k ďalšej práce na sebe.
    Ako vidno, ani nepríjemná skúsenosť ťa neodradila od písania, a to je super :o).
    publikované: 25.05.2007 18:10:38 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014