(Starý) Račan

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Na svätého Mikuláša, keď sa zvečerí...

Muži a mládenci z príbuzenstva sa preobliekali za Mikulášov, ale aj čertov a anjelov...
Predošlý Ďalší
„Martin“ a „Katarína“, obidva tradičné dni aj s ich zvykmi a pranostikami sú už za nami, nezadržateľne sa blížia Vianoce.
 
Dni sú plné očakávania, nákupov, predvianočných plánov, ale - u nás, starších, aj akejsi zvláštnej nostalgie, ktorá nás obracia do rokov prešlých aj dávno prešlých... V pamäti sa vynárajú obrazy dávnych Vianoc, zvykov, ktoré panovali ešte v domácnostiach našich rodičov a starých rodičov. Poďme zalistovať v knihe o Rači, vydanej v roku 1989, kde je výročným obyčajom venovaná rozsiahla kapitola.
 
4. decembra, na deň sv. Barbory, odlamovali hospodári vetvičky z viniča a čerešne, v neskorších dobách aj z iných stromov, a nechali ich vo vode vypučať. Podľa bohatosti kvetov, ktorými vetvičky do Vianoc zakvitli, si robili úsudok o budúcej úrode.
 
Na 6. decembra pripadá deň sv. Mikuláša, k nemu sa v Rači - ako iste aj v iných obciach a mestách - viazali (a vlastne do dnešných dní viažu), zábavné, veselé zvyky. Muži a mládenci z príbuzenstva sa dávnejšie preobliekali za Mikulášov, ale aj čertov a anjelov a obdarovávali deti balíčkami od rodičov. Tie obsahovali hlavne ovocie, orechy a cukríky. Oblečenie Mikuláša? Postačil vyvrátený kožuch, maska na tvár s bielou bradou a biskupská čiapka. V ruke mávali biskupskú berlu a kôš s balíčkami. Čerti vyplácali neposlušné deti martinskými prútmi a poriadne štrngali reťazou, anjeli boli ich upokojujúcim protipólom. V Rači sa zachovával aj zvyk dávať deťom balíčky s dobrotami do vyčistených topánok, položených v okne.
 
A čo „školský“ Mikuláš? Ak pripadol (pripadá) na všedný deň, chcú ho mať žiaci hlavne bez skúšania a písomiek. Najčastejšie sa na tabuli v triede objaví táto alebo obdobná básnička (nezriedka aj s nevyspytateľnými?! pravopisnými chybami):
 
Na svätého Mikuláša
neučí a neskúša sa,
každá päťka odpúšťa sa -
To je odkaz Mikuláša !
 
A teraz budem trochu osobná.
 
Na margo mikulášskej témy možno len jedno malé prianie - nech sa z nej napriek zásahom modernej doby nevytráca to základné, ľudské, prečo vlastne oná tradícia vznikla. Preto pridávam po svojom:
 
 
Na svätého Mikuláša,
keď sa zvečerí,
tichá radosť k oknu kráča,
vchádza do dverí.
Oslovuje všetky deti
dobrotivým slovom:
váži skutky, predsavzatia
po dobrom, či po zlom -
Že lepšieho viacej bolo?
To vás, deti, chváli -
Mikuláš vám do oblôčka
kladie sladké dary.
 
 
 
(zverejnené so súhlasom autorky)
 
 
 
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Obsah tohto blogu je systemizovaný a doplňovaný na blogu
 
Predošlý Ďalší

Zvyky a obyčaje | stály odkaz

Komentáre

  1. Hm, mám rada náš folklór... U nás je zase taký zvyk, odlomit halúzku
    a dať ju do vody, ak do Vianoc rozkvitne bude budúci rok šťastný. A na Luciu nesmie isť žiadna žena na návštevu do cudzieho domu. Mohla by priniesť nešťastie, resp. mohla by byť pobosorovaná. A tiež sa na Luciu čistia studne smrekovými vetvičkami. Vyšľahá sa nimi voda, aby dostala moc liečiť.
    publikované: 06.12.2008 18:45:17 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. O zákaze návštev...
    na Luciu platilo isté pravidlo aj v starej Rači a k Lucii sa celkovo viazalo dosť zaujímavých tradícií - bude o nich reč o pár dní. Zaujímavé, koľko variácií majú tieto staré zvyky. Prajem príjemný mikulášsky večer.
    publikované: 06.12.2008 20:25:48 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. pekná je tvoja Mikulášska :-)
    tú školskú asi každý pozná :-) O_ô
    publikované: 06.12.2008 20:45:00 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014