(Starý) Račan

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vydarená „pátracia akcia“

Výsledky pátrania po stope, ktorú v Rači zanechala Zlata Dônčová
Predošlý Ďalší
3. mája 2007 v popoludňajších hodinách bolo v Kultúrnom stredisku na Žarnovickej ulici v Bratislave - Rači neobvykle rušno. Zišlo sa tam zaujímavé zhromaždenie žiakov - zaujímavé a nezvyčajné svojím vekom. Početnejšej skupine žiakov totiž zodpovedal priemerný vek štrnástich rokov a tej druhej skoro sedemdesiat. 
 
Prečo sa zišli takto spolu?
 
Dôvodom bolo práve to „pátranie“. Podnet preň dali žiakom základných škôl z tejto mestskej časti ešte začiatkom októbra 2006 zástupcovia Miestneho odboru Matice slovenskej v Rači a Správy škôl pri Miestnom úrade. Ponúkli im možnosť zapojiť sa do projektu, ktorý mal svoj cieľ skrytý v doplňovačke s tajničkou. Z nej sa dozvedeli, že majú pátrať po Zlate Dônčovej a jej pôsobení v Rači.
 
Štyri kolektívy žiakov, ktoré sa do pátrania pustili, postupne zistili, že sa jedná o slovenskú spisovateľku, ktorá sa venovala nielen poézii pre deti, ale hlavne historickej románovej tvorbe. Ale čo zistili naviac a bolo to pre nich prekvapenie, že táto pani pôsobila v Rači celých desať rokov ako učiteľka, a teda učila možno aj ich starých rodičov.
 
A to sa už rozbehlo pátranie práve týmto smerom, lebo bolo treba hľadať po Rači bývalých žiakov pani učiteľky Dvončovej z rokov 1942 - 52. Skutočne sa aj našli a v rozhovoroch s „pátračmi“ oživili obraz svojej obľúbenej a uznávanej učiteľky v malebnej podobe. O to viac, že popri spomínaní na ňu vyrozprávali chlapcom a dievčatám súčasnosti veľa zo svojich životných osudov. A tak to boli chvíle vzájomného obohacovania sa, lebo zase deti im hovorili o sebe, dnešnej škole, svojich plánoch do budúcna.
 
Tretia časť projektu bola viac orientovaná na samotnú tvorbu spisovateľky. Nebolo ľahké pátrať po jej knihách, lebo vychádzali od polovice minulého storočia a len niektoré sa dočkali ďalšieho vydania. Ale pomohol aj internet, blízkosť bratislavských veľkých knižníc a pravda aj kontakt na Dônčovej žiakov.
 
Svoje čitateľské zážitky mali účastníci projektu pretaviť do vlastných zápiskov alebo ilustrácií. Nakoľko mali pripraviť aj životopisnú mapku o spisovateľke, dostali sa k prekvapujúcej informácii, že mesto Nitra už po tretíkrát organizuje literárnu a výtvarnú súťaž O cenu Zlaty Dônčovej pre žiakov dokonca celého Nitrianskeho kraja.
 
31. marca celé pátranie skončilo a dostala sa k slovu porota, ktorá mala niekoľkomesačnú prácu žiakov zhodnotiť. Členky poroty boli udivené materiálom, ktorý sa podarilo žiakom zozbierať. Rovnakú mienku vyslovil aj nejeden návštevník výstavky, ktorú o projekte nainštalovali v KS Žarnovická pracovníčky školského úradu.
 
Vyvrcholením celého podujatia bola spomienková slávnosť, na ktorej sa stretli spolu nielen autori projektu a prizvaní hostia, ale hlavne spomínaní „dvojakí“ žiaci. Tí mladší predviedli starším a aj ostatným prítomným literárno-hudobné pásmo o živote a tvorbe Zlaty Dônčovej a tí starší sa prihovorili mladým slovami uznania a obdivu.
 
Tri kolektívy, ktoré zvládli podmienky celého projektu, boli aj patrične ocenené. Sú to zhodou okolností žiaci z 8.A ZŠ s MŠ Hubeného 25, ZŠ s MŠ Plickova 9 a ZŠ Tbiliská 4. Okrem diplomu obdržali vstupenky na divadelné a fimové predstavenia od sponzorov SĽUK-u a Istropolis-CINEMA a čaká ich aj pekná literárna exkurzia, financovaná dotáciou od komisie kultúry pri miestnom zastupiteľstve.
 
Medzi hosťami slávnosti a návštevníkmi výstavy privítali organizátori podujatia aj krstnú dcéru Dônčovej pani D. Janekovú, susedku a dôverníčku spisovateľky pani docentku Annu Kvietkovú, pracovníčku Krajského osvetového strediska v Nitre pani Smrečkovú, riaditeľa SĽUK-u p. Litomerického.
 
Pani Janeková s D. Luknárovou Pani Smrčeková z KOS Nitra (v strede)
 
A čo tí, ktorí sa na toto podujatie nedostali, ale pátranie po Z. Dônčovej ich zaujalo? Od organizátorov projektu majú prísľub, že sa najcennejšie dokumenty dostanú do expozície Račianskej pamätnej izby v Obecnom dome na Alstrovej ul. 249, a to už koncom mája tohto roku.
 
Možno jedného dňa v nie ďalekej budúcnosti sa  na budove školy, kde pani Dvončová pôsobila, objaví aj pamätná tabuľa s jej menom.
 
Ako sa o tom vyslovil za bývalých žiakov pán Alojz Mikla:
 
Zlata Dônčová by si to v plnej miere zaslúžila“.
 
 
Príspevok pripravila Dobroslava Luknárová 
 
 
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Obsah tohto blogu je systemizovaný a doplňovaný na blogu
 
 
Predošlý Ďalší

Čo je u nás nové | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014