(Starý) Račan

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pre niekoho je to možno vychvaľovanie Ameriky, ale je to skutočnosť!

Suma sumarum, aj naši ľudia vedia byť milí a aj naše miesta sú krásne a služby dobré.
Predošlý Ďalší
Veľmi sa mi páčil článok Ivana Žitného o ceste po Canade a tiež o ceste na Floridu. Vystihol všetko tak, ako to v skutočnosti je.
 
OttawaMy bývame v Ottawe a všetky tieto cesty sme robili, lebo radi poznávame nové miesta, a tiež vďaka tomu, že sme tu mali veľa návštev zo Slovenska, z Čiech a z Nemecka (prvá cesta s návštevou bola v roku 1977).
 
Vtedy nebol problém s vízami do USA, takže museli vidieť čo najviac, ako New York, Washington, Cape Canaveral, more v Atlantic City a Floridu. V Canade každá návšteva musí vidieť Niagaru, Toronto CN Tower, Montreal a Tisíc ostrovov.
 
Mali sme veľa návštev, dlhších na 5-6 mesiacov aj kratších na 1-2 mesiace. Každý si pochvaľoval služby, či na cestách alebo v hoteloch. Všade, kde sme boli, si mohli zobrať brožúrky, aby videli, kde čo je a ak mali záujem, tak sme ich tam vzali.
 
Najväčšie prekvapenie bolo, že keď sme sa blížili k Floride a ukazovateľ ukazoval, aby sme sa zastavili na pohárik s čerstvo vytlačenou šťavou z pomaranča.
 
Pre niektorých ľudí je to možno ako vychvaľovanie Ameriky, ale to je skutočnosť!

Ja mám ale pochvalu a uznanie aj vám, Slovákom, lebo som sa stretla so službami, ktoré som predtým (pred štyrmi a viac rokmi) nevidela.
 
Stretla som sa s pánom v darčekovom obchode, ktorý bol veľmi ochotný, a s úžasnou predavačkou v bratislavskom obchodnom dome Dunaj, ktorá obsluhovala moju priateľku pri kupovaní plaviek. Vyhovela jej tak, ako si to moja priateľka priala a potrebovala - vrch plaviek iné číslo a spodok zase iné. Zákazníčka bola nadmieru spokojná a ja som bola nadmieru prekvapená, lebo také niečo v Canade neexistuje. 
 
O Tescu mi bolo povedané, nekupuj bez skúšania, lebo ti to nezoberú späť, znova bez problému. Bolo to síce bez úsmevu, ale povedala „zlé číslo“ a dala mi späť peniaze.

Keď sme cestovali električkou, boli sme prekvapení, s akou ochotou mladí ľudia vstali a ponúkli svoje miesto starším, ovešaným taškami. Jedli sme často v reštaurácii, ja moje obľúbené halušky a manžel niečo typické slovenské a radi sme počúvali rozhovor starých Bratislavčanov pri pive alebo víne.
 
Mobily v električkách ma trocha zaskočili, napr. dievča sediace za mnou voľne debatovalo o svojom gynekologickom vyšetrení a o liposukcii svojej priateľky.
 
Iba raz za 3 týždne sme narazili na neochotu a niekoľkokrát nám nevedeli povedať, ako sa kam dostaneme. To všetko sú ale maličkosti, kúpili sme si mapu a bolo po probléme.
 
Suma sumarum, aj naši ľudia vedia byť milí a aj naše miesta sú krásne a služby dobré.
Niekedy treba len viac trpezlivosti a nekritizovať hneď! 
 
Príspevok pripravila Z. z Ottawy
© Z. z Ottawy 
 
 
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Obsah tohto blogu je systemizovaný a doplňovaný na blogu
 
 

Račania vo svete | stály odkaz

Komentáre

  1. Porovnavanie
    je vzdy trochu zavadzajuce. nikomu vyhovuje to, inemu ono.
    Ak by som mal porovnat Slovensko a Kanadu a kde je co na vyssej urovni tak to na hrubo vychadza v sucasnosti takto
    zdravotnictvo - lepsie na Slovensku
    skolstvo - lepsie v Kanade
    politicka situacia - lepsia v Kanade
    bezpecnost - lepsia v Kanade
    zivotna uroven - asi rovnako
    zivotne prostredie - asi rovnako, ale zavisi od oblasti
    byrokracia - horsia v Kanade, hoci viac sa vyuziva internet
    korupcia - vyssia na slovensku
    dane - asi rovnake ale v Kanade zavisi od provincie
    kulturna uroven - vyssia na Slovensku, ale netyka sa to spravania ludi
    publikované: 21.06.2007 15:28:07 | autor: genialnydebil (e-mail, web, autorizovaný)
  2. GD Ad byrokracia - horšia v Kanade
    Naozaj ma prekvapilo, že v tejto disciplíne si prisúdil palmu víťazstva Slovensku - mohol by si to, prosím, trochu rozviesť, prípadne doložiť príkladmi a argumentami?
    Neviem, ako je to v Kanade, no na Slovensku som neraz zúfalý napríklad z byrokracie, ktorá sa týka pozemkových a katastrálnych úradov (vydávanie listov vlastníctva, uplatňovanie reštitučných nárokov) a dedičských konaní (prieťahy v konaní, šikanovanie požiadavkami na dokladanie listín, ktoré by si mohli úrady vykomunikovať medzi sebou a pod.)..
    publikované: 21.06.2007 15:38:24 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Byrokracia
    Ja, len tolko, stastny to clovek, ktory nemusi mat ziadne poziadavky na Kataster Bratislava. To sa neda opisat slovami, pred w rokmi som sa snazila telefonovat denne , vysledok - obsadene, alebo nikto nedviha. Mala som ziadost na vybavenie LV zo starsich rokov, vraj vtedy LV neexistovali. No, ked ich nemam vraj nemozem s tym pozemkom nic robit, planuje sa tam vystavba a vraj investor ma ani neoslovi, lebo nemam LV. Mala som tam podanu ziadost uradne potvrdenu , tak som vypiovala, no nic nepomohlo. Kedze som prisla do Bratislavy a uplynulo uz 6 mesiacov, tak som dufala, ze vec bude vybavena. Zobrala som si vteddy este na Peknej ceste cislo a cakala som 4 hodiny na poradie. Vonku bola treskuca zima januar 2006 - -20 C, tak som cakala stale vnutri. Konecne moje cislo zaziarilo. Poviem meno, co som prisla, prekvapenie, 2 minuty neubehli a uz som bola von z kancelarie. Nic tu nemate, nic Vam neurobili. Chcela som ist za pracovnickou, ktora mala vec pridelenu 6 mesiacov, lebo ani na fax ani na email nikdy nereagovala. No, poschodie, nebolo pre obycajnych ludi, lebo bolo zamknute. Hovorim neodidem, ani ked zavolaju policajtov. Najodou, niekto vysiel, osoba, ktoru som nikdy nevidela v zivote a spytala som sa, ze ci to nie je ona - ktora to mala pridelene, Co to bolo , neviem, ale bola to ona, no vraj tam nemozem ist dnu. No, isla dalsia pracovnicka, bola to veduca, hovorim o co ide. Po nejakom cakani som isla do tej kancelarie, ktora bola verejnosti nepripustna. Na otazku, preco to nemam - vsetko mi vratila, ze oni nic neregistruju, ze by som mala nejake dedicstvo vobec a vsetko mi dala spat. Bola som sokovana, ako je taky pristup mozny, ako sa ku mne menovana spravala. Padlo mi to velmi zle, ale viac som nevladla zo seba vydat, nakolko bola som par dni po velmi smutocnej udalosti. Preco tam nezamestnaju viac ludi, ked je to taky dolezity urad , nakolko vsetko dlho trba, bez dokaldov sa nic neda ani predat ani kupit.
    Ked pocujem Kataster chyta ma panicky zachvat.
    To je len jeden priklad, no su aj ine uradym kde takto zachadzaju s ludmi.

    No, taktiez mam skusenosti, ze som bola nieco vybavovat v Justicnom palcai, kancelaria bola zamknuta, bol listocek na dverach, pridem ,,,Pani prisla o 5 minut, velmi sa omluvala, lenze bola nieco hladat, nemala sa dovod vobec ommluvat, bola nadmieru mila, ze ci dlho necakam. Nikdy som ju pred tym nevidela.

    Takze vsetko zalezi od ludi hlavne, ktori su tam a aky pristup maju, ako k ludom a svojej praci.

    Dalo by sa prirovnavat, len to vobec situaciu nezlepsi,m, taktiez uradne hodiny, ked niekto pracuje, musi si zobrat dovolenku, ved kazdy sa nemoze len zobrat a odist.

    Lenze to su len myslienky, lebo tie nikto neberie do uvahy. Mozno, ze pomozu nam, ked ich tymto sposobom vyslovime


    publikované: 21.06.2007 16:50:45 | autor: citatelka V. (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Byrokracia v Kanade
    Vychadzal som s porovnavania komplikovanosti procedur a mnozstva dokumentov. Anglosasky pravny system a europsky na seba obcas naraza najma v Quebecu. Jednoducho su tu ine komplikacie a byrokraticke zlozitosti ako na Slovensku. Spravanie uradnikov vsak je v Kanade vo vseobecnosti na vyssej urovni. Samozrejme nie je to analyza, skor moj subjektivny dojem.
    publikované: 21.06.2007 23:44:12 | autor: genialnydebil (e-mail, web, autorizovaný)
  5. GD, ad Byrokracia v Kanade
    Ak sú procedúry komplikované a úrady vyžadujú množstvo dokumentov, je namieste otázka, či je komplikovanosť procedúr primeraným výrazom komplikovanosti samotného procesu.
    Ak áno, potom je to ok a jediná cesta je zjednodušovať byrokratické procesy. Smola je, že úrady obvykle nemajú vnútornú motiváciu v tomto smere vyvíjať nejakú činnosť.
    Horší a u nás častý prípad je, ak ide v podstate o zbytočnú byrokratickú šikanu - ak úrady s občanom hrajú ping-pong, posielajú ho od Piláta ku Kaifášovi tam, kde by si veci mohli vykomunikovať sami medzi sebou.
    Úplne najfrustrujúcejšie je, ak úrady dokonca porušujú zákony a niet toho boha, ktorý by ich za to potrestal a donútil ich k tomu. Typické je napríklad nedodržiavanie termínov vybavovania záležitostí, čo je skvelý základ pre vytváranie korupčného prostredia - v tomto smere sú nedostižnými preborníkmi katastrálne úrady (vydávanie listov vlastníctva a pod.), dnes im začína konkurovať miestna samospráva.
    Toto je na Slovensku chronický problém a pochybujem, že v Kanade je to v tomto smere horšie.
    Načo sú zákony, ktorých dodržiavanie si štát nedokáže vynútiť ani v oblastiach, ktoré sám riadi?
    publikované: 23.06.2007 08:30:31 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  6. musim potvrdit...
    ze uplne vsetko zalezi od ludi, co v tych kancelariach sedia.... vybavovala som pre brata zivnost, pretoze nebyva v mieste trvaleho bydliska... stacilo, ze mi rukou napisal splnomocnenie a na zivnostenskom som vybavila uplne vsetko, este bola taka zlata tetuska na urade, ze mi narobila kopie zivnostenskeho listu, aby som rovno mohla poroznasat na vsetky potrebne urady... dosla som na danovy, tam samozrejme treba osobne, tak som dotiahla brata, dali nam tlacivo a vykazali na chodbu ho vypisat.. na otazku, ci to nemozme vypisat pri nich, keby sme nieco nevedeli, nam s kamennou tvarou oznamili, ze nemozu, lebo co ak im pride ina "stranka" a my im budeme zavadzat... bolo 16.00 a za tych 20 minut, co sme sa na chodbe trapili s tym tlacivom tam nevkrocila ani noha.. tak som sa aj zamyslela, ci by tu jednu "stranku" co by tam o takej hodine este vkrocila, nezvladol jeden a zvysny traja, co boli este v tej kancelarii, mohli poradit s tlacivom.... no ale kavickuje sa lepsie bez svedkov samozrejme....
    publikované: 27.06.2007 22:48:21 | autor: Lemy (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014